Ketupat Sotong
Bahan-bahan:
1 kilogram sotong
400 gram beras pulut(direndamkan selama 4 hingga 5 jam)
5 inci halia(dihiris)
3 biji bawang merah(dihiris)
1 ulas bawang putih(dihiris)
1 sudu teh halba
4 cawan santan (1 biji kelapa)
1 sudu teh gula
lidi kelapa dipotong 2 inci
garam secukup rasa
Cara membuat:
Sotong dibuang kulit dan dibasuh sehingga bersih.
Beras pulut ditus dan digaul dengan garam.Kacau rata.
Masukkan beras pulut ke dalam perut sotong sehingga 3/4 badannya.
Tutup ruang terbuka sotong dengan lidi kelapa yang dipotong tadi(supaya beras pulut tidak terkeluar)
Masukkan sotong dan semua bahan dalam periuk.
Masakkan dengan api sederhana selama 30 minit sehingga kuah pekat.
Hidangkan dengan kuahnya.
selamat mencuba!
No comments:
Post a Comment