Tuesday, July 12, 2011

Ketupat Sotong



Bahan-bahan:

1 kilogram sotong
400 gram beras pulut(direndamkan selama 4 hingga 5 jam)
5 inci halia(dihiris)
3 biji bawang merah(dihiris)
1 ulas bawang putih(dihiris)
1 sudu teh halba
4 cawan santan (1 biji kelapa)
1 sudu teh gula
lidi kelapa dipotong 2 inci
garam secukup rasa

Cara membuat:

Sotong dibuang kulit dan dibasuh sehingga bersih.
Beras pulut ditus dan digaul dengan garam.Kacau rata.
Masukkan beras pulut ke dalam perut sotong sehingga 3/4 badannya.
Tutup ruang terbuka sotong dengan lidi kelapa yang dipotong tadi(supaya beras pulut tidak terkeluar)
Masukkan sotong dan semua bahan dalam periuk.
Masakkan dengan api sederhana selama 30 minit sehingga kuah pekat.
Hidangkan dengan kuahnya.

selamat mencuba!

Nasi Ayam Bakar

Bahan A:

  • 4 cawan beras bathmati (Basuh dan tuskan)
  • 1 batang timun
  • 1 batang lobak merah
  • 3 biji tomato
  • 3 biji limau kasturi (diambil jus)
  • 1 tangkai daun sup (diracik)
Bahan B: (Sup)
  • 10 cawan air
  • 1 ekor ayam (dipotong 4)
  • 5 biji bawang merah (dihiris)
  • 3 ulas bawang putih (dihiris)
  • 2 inci halia (dihiris)
  • 2 inci kulit kayu manis
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 5 kuntum bunga cengkih
  • 2 biji buah pelaga
  • Garam secukup rasa
Cara Membuat:
  • Masukkan semua bahan B dan masakkan sehingga mendidih
  • Keluarkan ayam dan 4 cawan air rebusan.Masukkan dalam periuk nasi eletrik dan masakkan seperti biasa
  • Potong dadu timun, lobak merah dan buah tomato
  • Gaulkan dengan jus limau dan garam.Kacaukan sehingga rata
  • Bakar ayam sehingga kelihatan garing dan potong kecil
  • Masukkan daun sup ke dalam air rebusan dan hidangkan nasi dan sayuran tadi
Siap!!!!! Selamat mencuba....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...