Tuesday, July 12, 2011

Daging Goreng Kicap Bendi


Bahan-bahan:
  • 300 gram daging
  • 10 biji bendi
  • 1 biji capsium merah
  • 5 biji bawang merah (dihiris)
  • 3 ulas bawang putih (dihiris)
  • 1 cawan air
  • 2 sudu makan kicap manis
  • 2 sudu makan minyak masak
Cara membuat:
  1. Hiris daging nipis-nipis.
  2. Panaskan minyak,tumiskan bawang merah dan bawang putih sehingga layu.
  3. Masukkan daging dan air .Biarkan sehingga daging lembut.
  4. Masukkan kicap,bendi dan capsium.Kemudian kacau rata.
  5. Sedia dihidangkan.

Udang Sos Lada Hitam

Bahan-Bahan:

  • 500 gram udang besar
  • 2 sudu makan lada hitam (ditumbuk)
  • 5 biji bawang merah (dihiris)
  • 3 ulas bawang putih (dihiris)
  • 1 labu bawang besar (dihiris)
  • 3 biji cili merah (dihiris)
  • 1 sudu makan tepung jagung
  • 1/2 cawan air
  • 3 sudu makan minyak masak
  • Garam secukup rasa
  • Daun bawang
Cara Membuat:
  • Panaskan minyak dalam kuali dan gorengkan bahan hirisan sehingga wangi
  • Masukkan udang dan goreng sehingga masak
  • Bancuhkan tepung jagung dengan air dan garam
  • Masukkan dalam kuali dan kacau hingga rata
  • Masukkan cili merah dan sedia untuk dihidangkan

Siap!!! Selamat Mencuba.....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...