Monday, May 7, 2012

# SUDAHKAH ANDA MENGOSONGKAN CACHE?? PERLU KE BUAT TU SEMUA?? APA BENDA CACHE TU??

Setiap kali selepas keluar atau log out daripada laman web perbankan internet, sering kali ada arahan untuk meminta kita mengosongkan cache. Apa itu cache dan kenapa perlu mengosongkannya?

-Murni , Temerloh

——————————————————-

Cache adalah merupakan tempat simpanan sementara untuk menyimpan sesuatu maklumat atau data yang sedang diproses atau digunakan dalam sesebuah komputer.

Ia akan berada dalam bahagian tertentu pada cakera keras sesebuah komputer.

Bagi setiap pelayar web atau browser seperti Internet Explorer atau Mozilla Firefox dan sebagainya, segala maklumat web yang dilayari akan di simpan sementara dalam cache bagi setiap pelayar web tersebut.

Ini termasuk login dan kata laluan yang kita gunakan untuk memasuki sesebuah laman web seperti perbankan Internet, laman web sosial dan sebagainya.

Disarankan setiap kali sesudah kita memasuki sesebuah laman web terutama yang mempunyai transaksi kewangan, maklumat peribadi atau lain-lain, dikosongkan terlebih dahulu ruangan cache pelayar web bagi komputer yang digunakan.

Ini kerana sesiapa sahaja yang boleh mencapai komputer tersebut dan seterusnya pergi ke ruangan cache akan boleh memperolehi segala maklumat dan data yang terdapat di dalamnya.

Namun begitu, sekiranya ia adalah komputer kepunyaan sendiri, bagaimana?

Ya. Ia tiada masalah tetapi bagaimana sekiranya komputer tersebut jatuh ke tangan orang lain atau dipinjam untuk kegunaan orang lain?

Sudah tentu ia berisiko apatah lagi sekiranya komputer tersebut bukan milik kita seperti komputer yang terdapat di makmal-makmal pusat pengajian atau kedai-kedai akses Internet.

Lagi satu masalah adalah sekiranya komputer kita sering menggunakan capaian Internet tanpa wayar seperti Wi-fi dan sebagainya, ia memudahkan komputer tersebut terdedah kepada aktiviti pencerobohan atau penggodaman.

Sudah tentu sekiranya ia dicerobohi, maklumat dan data dalam cache tadi mudah diperolehi.

Bagi keselamatan maklumat dan data, perlu kita menghapuskan data atau maklumat yang terdapat di dalam cache pada pelayar web yang digunakan.

Seterusnya adalah kaedah untuk menghapuskan data yang terdapat dalam cache bagi pelayar web Internet Explorer dan Mozilla Firefox.

Bagi Internet Explorer, ruangan cache ini dikenali sebagai Temporary Internet Files. Sila ikut langkah-langkah yang di bawah:-

*Klik ‘Tools’

*Pilih ‘Internet Options’

*Klik ‘General’

*Pada ruangan ‘Browsing History’, klik ‘Delete’

*Pilih ‘Temporary Internet Files’ dan klik ‘Delete’

*Klik ‘OK’

*Klik ‘OK’ sekali lagi untuk menutup Internet Options.

Bagi Mozilla Firefox sila ikut langkah-langkah yang di bawah:-

*Klik ‘Tools’

*Pilih ‘Options’

*Pilih ‘Advanced’ dan klik ‘Network’

*Pada ruangan Offline Storage , klik Clear Now.

*Klik ‘OK’

Bagi pelayar web Mozilla Firefox, ia boleh dikonfigur secara automatik dengan mengosongkan ruangan cache apabila program Mozilla ditutup. Iaitu dengan cara seperti yang berikut:-

*Klik ‘Tools’

*Pilih ‘Options’ , pilih ‘Privacy’

*Pada ruangan ‘History’, setkan bahagian ‘Firefox will:’ kepada Use custom settings for history.

*Klik kotak semakan untuk Clear history when Firefox closes.

*Klik pada Settings, akan dipapar satu tetingkap Settings for Clearing History.

*Klik pada kotak semakan untuk ruangan ‘Cache’.

*Klik ‘OK’ dan klik sekali lagi ‘OK’

Saturday, May 5, 2012

apam polka dot

apam dot dot..apam polkadot..apam mushroom


ada yang panggil apam ni apam dot dot, apam polkadot, apam mushroom. sama je sebenarnya. nama je berlainan. cara pembuatan sangat la senang. campurkan sume bahan pastu, buh color, kukus. ada yang cakap cara lebur semua ni apam tak gebu. tapi bagi saya, dan lepas saya buat dengan cara ni, takde beza pun tapi dengan syarat, kena pukul sampai betul2 gebu. insyaallah menjadi.

ini lah rupa selepas di kukus. 


bahan-bahan:

3 biji telur -sejukkan dlm peti sejuk
275 gm tepung gandum 
200 gm gula halus 
150ml susu segar 
1 1/2 sudu makan baking powder 
1 sudu kecil ovallete 
Filling blueberry secukupnya (masukkan ke dalam piping bag) 
perasa -kalau tak buh pun takpePewarna ikut suka 


CARANYA:
-Masukkan semua bahan apam ke dalam mangkuk mixer dan pukul kelajuan maxima selama 6 - 8 minit. 
-Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan titiskan pewarna yg digemari 
-Masukan separuh adunan ke dlm paper cup yg diletak dlm acuan lompang dan letakkan filling dan masukkan separuh lagi adunan sehingga 3/4 penuh . -biasanya saya buh penuh jadi penuh lagi cantik.
-Kukus dgn api yg sederhana selama 10 minit.api tak boleh besar nanti jadi apam merekah..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...