Saturday, February 2, 2013

kanak-kanak 3 tahun mati didera



Kanak-kanak 3 tahun mati didera



IBU mangsa keluar bersama pegawai polis dari bilik mayat Hospital Serdang.
Kajang: Seorang kanak-kanak lelaki berusia tiga tahun maut dipercayai menjadi mangsa dera anggota keluarganya dalam kejadian di rumah mereka di Semenyih, di sini, semalam.
Difahamkan, anak sulong daripada tiga adik-beradik itu sering dirotan ibunya berusia 25 tahun kerana sikapnya yang hiperaktif dan enggan berhenti menangis.
Kanak-kanak itu ditemui tidak bernyawa oleh wanita terbabit ketika mahu mengejutkan anaknya yang tidur untuk mandi jam 11 pagi.
Menurut sumber, suri rumah terbabit yang panik menghubungi suaminya yang juga anggota tentera sebelum lelaki terbabit yang berada di pejabatnya bergegas pulang ke rumah.
“Selepas mendapati anaknya itu sudah meninggal dunia, lelaki terbabit melaporkan kejadian itu kepada polis,” katanya.
Credit/sumber: Harian Metro

Friday, February 1, 2013

10 makanan tinggi lemak tersembunyi..

10 tip perlu tahu sumber lemak harian anda
Mayonis
Mayonis atau (mayonnaise) adalah salah satu jenis sos yang dibuat dari bahan utama minyak sayuran, telur ayam dan cuka.
Setiap 100g mayones mengandungi 79gram lemak
Elakkan mencampurkan mayones dengan sandwic ayam dan tuna.
Kekacang
Kekacang terkandung dalam sebahagian diet seimbang.
Setiap 100g lemak mengandungi 77g lemak.
Kandungan lemak agak tinggi walaupun bebas kolesterol dan mengandungi asid lemak baik.
Anda patut pilih gajus dan kacang pea jika dalam proses menurunkan berat badan
Krim Kopi
Setiap 100g anda dihidangkan dengan krimer kopi ia mengandungi 50g
Gunakan susu rendah lemak atau bebas lemak ataupun susu tepung.
Mentega kacang
Ada 50g lemak dalam setiap 100g
Hadkan pengambilan kepada empat sudu kecil seminggu.
Kerepek kentang
Snek kerepek kentang setiap 100g mengandungi 35g
Baca kandungan komposisi makanan dengan berhati-hati kerana kandungan kalori berbeza bagi setiap produk. Bertih jagung biasa adalah pilihan terbaik daripada snek lain.
•Keju
Ada 33g lemak setiap 100g keju.
Pilih keju rendah lemak. Hadkan juga pengambilan makanan yang banyak menggunakan keju seperti piza, sesetengah hidangan pasta dan sandwic.
•Daging merah
Peratus lemak dalam daging sederhana tinggi
Setiap 100g hanya mengandungi 31g lemak
Masalah anda ialah berlebihan daging dalam menu anda. Belilah daging tidak berlemak termasuk ikan dan ayam yang dibuang kulit. Elakkan sebarang bentuk daging yang mengandungi lemak nyata seperti sosej dan salami.
•Pai dan pastri
Setiap 100g pai ayam ada 23g lemak
Singkirkan pai dan pastri (croissants) daripada menu sekiranya anda ingin mengurangkan berat badan. Makanlah makanan bijirin penuh atau gandum.
•Makanan goreng minyak banyak
Anda tahu tak setiap 100g donat mengandungi 22g lemak
Menggoreng minyak banyak merupakan cara memasak yang paling tidak baik. Pilih teknik membakar, gril atau merebus sebagai cara memasak.
•Avokado
Lemak mono tidak tepu baik untuk diet seimbang.
Setiap 100g avokado mengandungi 17g lemak.
Jangan makan avokado secara berlebihan. Avokado pun boleh meningkatkan berat badan.
credit:cybermedik
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...