Saturday, July 16, 2011

Kailan ikan masin

Img_0574

resepi dr mak sedara yg duk kat thailand


Created on : 08-09-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan




176Share


Bahan-bahan ( untuk 2 org )

  • sayur kailan-dipotong
  • 1 keping ikan tenggiri masin(yang dijeruk dlm botol)-potong kecik2
  • 1 sd(k) air dr botol ikan masin td
  • 1 bj bwg besar-dimayang bulat
  • 1 inci halia-diketuk
  • bwg putih-diketuk
  • 1 sd(b) sos tiram
  • 1 sd(b) sos ikan
  • sedikit air asam limau nipis
  • myk untuk menggoreng

Cara-cara

  1. panaskan myk.tumis ikan masin tenggiri td hingga naik bau
  2. kemudian tumis bwg putih,bwg besar dan halia.masukan sos tiram.
  3. masukkan sayur dan tambah air dr botol ikan masin td,masukkan sos ikan kacau rata.
  4. masukkan sdkt air-2 sd(b).biarkan seketika.angkat
  5. dlm pinggan tabur sdkt lada sulam dan perah air asam limau td

Kailan Ikan Masin Ala Warung

Dscn6195

nk syer resipi dgn anda semua. buat sniri puas hati, yg pntg memenuhi selera dr makan kt kedai... nasi pn boleh tambah berpinggan2.


Created on : 17-03-2011

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan




Share


Bahan-bahan ( 2 org )

  • 1/2 biji bwg besar (hiris nipis)
  • 3 ulas bwg putih (cincang)
  • seikat sayur kailan - potong dan asing batang dgn daun
  • 2 ketul ikan tenggiri masin (fresh lg sedap)
  • 1 biji cabai masak (buang biji) - ptg serong
  • 2 suduB sos ikan
  • 2 suduB sos tiram
  • sedikit air

Cara-cara

  1. goreng ikan tenggiri masin dgn sedikit minyak hgga masak - kmdn buang tulang dan hancurkan isi dlm kuali tu jgk
  2. masukkan bwg besar, dan putih dlm kuali tadi.... kacau hgga layu
  3. kemudian masukkan batang kailan serta sos ikan dan sos tiram.... gaul sebati hgga batang lembut sedikit
  4. masukkan air, adjust utk kuah.... kmdian sayur kailan bersama cabai potong
  5. kacau sekejap dan bolehla dihidangkan
  6. Sos_ikan
    ni sos ikan sye guna... kt glossari pn sye dh masukkan. (http://www.myresipi.com/top/glossary/363)

Tag

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...