Saturday, July 16, 2011

Kailan Ikan Masin Ala Warung

Dscn6195

nk syer resipi dgn anda semua. buat sniri puas hati, yg pntg memenuhi selera dr makan kt kedai... nasi pn boleh tambah berpinggan2.


Created on : 17-03-2011

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan




Share


Bahan-bahan ( 2 org )

  • 1/2 biji bwg besar (hiris nipis)
  • 3 ulas bwg putih (cincang)
  • seikat sayur kailan - potong dan asing batang dgn daun
  • 2 ketul ikan tenggiri masin (fresh lg sedap)
  • 1 biji cabai masak (buang biji) - ptg serong
  • 2 suduB sos ikan
  • 2 suduB sos tiram
  • sedikit air

Cara-cara

  1. goreng ikan tenggiri masin dgn sedikit minyak hgga masak - kmdn buang tulang dan hancurkan isi dlm kuali tu jgk
  2. masukkan bwg besar, dan putih dlm kuali tadi.... kacau hgga layu
  3. kemudian masukkan batang kailan serta sos ikan dan sos tiram.... gaul sebati hgga batang lembut sedikit
  4. masukkan air, adjust utk kuah.... kmdian sayur kailan bersama cabai potong
  5. kacau sekejap dan bolehla dihidangkan
  6. Sos_ikan
    ni sos ikan sye guna... kt glossari pn sye dh masukkan. (http://www.myresipi.com/top/glossary/363)

Tag

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...