Saturday, July 16, 2011

Kailan Ikan Masin

Kailanikanmasin

Sedap dimakan bersama tomyam dan nasi panas..


Created on : 21-11-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan




16Share


Bahan-bahan ( 4 org )

  • 1 ikat Sayur Kailan
  • 3 hiris (1 cm lebar) ikan tenggiri jeruk
  • 1 ulas bawang besar-hiris
  • 5-6 biji cili api-hiris
  • 1 biji lada merah-hiris

Cara-cara

  1. Panaskan 3 sudu besar minyak masak ke dalam kuali.
  2. Masukkan tenggiri jeruk dan goreng hingga masak.Api sederhana.
  3. Ketepikan ikan tenggiri dan masukkan pula bawang besar,lada merah dan cili api yang telah dihiris.
  4. Besarkan api dan masukkan sayur kailan yang telah dipotong.Kacau sebentar,tutup api dan hidangkan bersama tomyam dan nasi panas.
  5. Selamat Mencuba!!

Kailan ikan masin

Img_0574

resepi dr mak sedara yg duk kat thailand


Created on : 08-09-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan




176Share


Bahan-bahan ( untuk 2 org )

  • sayur kailan-dipotong
  • 1 keping ikan tenggiri masin(yang dijeruk dlm botol)-potong kecik2
  • 1 sd(k) air dr botol ikan masin td
  • 1 bj bwg besar-dimayang bulat
  • 1 inci halia-diketuk
  • bwg putih-diketuk
  • 1 sd(b) sos tiram
  • 1 sd(b) sos ikan
  • sedikit air asam limau nipis
  • myk untuk menggoreng

Cara-cara

  1. panaskan myk.tumis ikan masin tenggiri td hingga naik bau
  2. kemudian tumis bwg putih,bwg besar dan halia.masukan sos tiram.
  3. masukkan sayur dan tambah air dr botol ikan masin td,masukkan sos ikan kacau rata.
  4. masukkan sdkt air-2 sd(b).biarkan seketika.angkat
  5. dlm pinggan tabur sdkt lada sulam dan perah air asam limau td

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...