Saturday, July 16, 2011

kailan ikan masin

Dsc_0551

resepi rigkas kegemaran anak bongsu ku, firdaus


Created on : 03-07-2011

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan




Share


Bahan-bahan ( 5 orang )

  • 500g kailan, 2 ulas bawang putih 1 biji cili merah, sekeping ikan masin tanpa tulang (sebesar kotak macis), 1 sudu sos ikan, 1 sudu sos tiram, 1 sudu teh tepung jangung jika suka,1/2 cawan air

Cara-cara

  1. tumbuk ikan masin dengan bawang. potong kailan dan cili.panaskan sedikit minyak, tumis bahan tumbuk. masukkan air, sos tiram dan sos ikan dan bacuhan tepung jagung. masukkan sayur dan cili. kacau sebentar, siap untuk dihidang

Kailan Ikan Masin

Kailanikanmasin

Sedap dimakan bersama tomyam dan nasi panas..


Created on : 21-11-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan




16Share


Bahan-bahan ( 4 org )

  • 1 ikat Sayur Kailan
  • 3 hiris (1 cm lebar) ikan tenggiri jeruk
  • 1 ulas bawang besar-hiris
  • 5-6 biji cili api-hiris
  • 1 biji lada merah-hiris

Cara-cara

  1. Panaskan 3 sudu besar minyak masak ke dalam kuali.
  2. Masukkan tenggiri jeruk dan goreng hingga masak.Api sederhana.
  3. Ketepikan ikan tenggiri dan masukkan pula bawang besar,lada merah dan cili api yang telah dihiris.
  4. Besarkan api dan masukkan sayur kailan yang telah dipotong.Kacau sebentar,tutup api dan hidangkan bersama tomyam dan nasi panas.
  5. Selamat Mencuba!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...