TANDA - TANDA AWAL KANSER
(1) Kanser pangkal rahim - sebarang lelehan atau pendarahan yg luarbiasa, sakit selepas bersenggama dan turun berat badan.
(2) Kanser payudara - bengkak atau gumpalan di buah dada, keluar cairan
berdarah dari puting, pembesaran kelenjar di ketiak, kedutan pada kulit
di buah dada.
(3) Kanser usus besar - perubahan tabiat
membuang air, hilang berat badan, sakit dalam perut dan usus, berlaku
pendarahan semasa membuang air.
(4) Kanser paru-paru - batuk kuat berterusan, batuk berdarah, nafas termengah-mengah, sakit dada dan hilang berat badan.
(5) Kanser perut - hilang berat badan, muntah berdarah, sistem
pencernaan yg tidak teratur, cepat kenyang walaupun makan sedikit.
(6) Kanser limpa- sakit di bahagian abdomen, hilang selera makan, turun
berat badan, kulit dan mata menjadi kuning dan bahagian abdomen
membengkak.
(7) Kanser ovari - haid tidak teratur, tumbuhan
keras di bahagian abdomen, sakit semasa bersenggama, ketumbuhan bulu
rambut yg melampau, suara menjadi lebih mendalam.
(8) Kanser
otak- sakit kepala, muntah-muntah, gangguan penglihatan, lemah atau
lumpuh, pening/pitam, pelupa, perubahan personaliti.
(9) Kanser prostat - sukar dan sakit semasa kencing yang berpanjangan.
(10) Kanser darah (leukimia)-letih, pucat, mudah lebam dan mudah mendapat jangkitan (infection).
(11) Kanser tekak- suara garau/serak, ada ketumbuhan di tekak, sukar menelan dan kelenjar membengkak di leher.
10 PENYEBAB UTAMA KANSER
(1) Makanan
(2) Alkohol
(3) Sinaran cahaya matahari
(4) Pengambilan ubat
(5) Perokok yang tidak aktif
(6) Tembakau
(7) Radiasi
(8) Pekerjaan
(9) Pencemaran air dan udara
(10) Keturunan
TEH DAN KANSER
Teh meningkatkan aktiviti antioksidan di dalam darah, membantu mengelakkan sakit jantung dan
kanser. Di negara Jepun dan China, mereka mempercayai bahawa meminum
teh bersama hidangan dapat mengurangkan risiko penyakit kanser. Teh juga
berupaya menyerang bakteria yang boleh menyebabkan penyakit gusi selain
memperkuatkannya. Teh juga mempergiatkan enzim sistem "detoxification"
di dalam limpa, membantu menyingkirkan bahan-bahan kimia yang tidak
dikehendaki oleh tubuh serta membantu melindungi arteri. Ia juga
berupaya untuk menghalang darah beku dan juga mengurangkan risiko
serangan stroke.
DIET UNTUK MENCEGAH BENJOLAN PADA PAYUDARA
(1) Hindari makanan berlemak dan bergoreng
(2) Hindari makanan ringan yang masam
(3) Kurangkan minum kopi dan minuman bergas
(4) Berhati-hati semasa mengambil ubat selsema ataupun aspirin
(5) Ambil makanan mengandungi vitamin E, B-6, dan evening primrose oil
Mangga boleh mengelakkan kanser
Mangga mungkin terlalu erat dengan lidah kita. Oleh kerana eratnya,
kita mungkin tidak tahu bahawa dalam isinya yang kuning dan merah, itu
terkandung zat-zat luar biasa yang boleh menjadi penawar kepada kanser
dan strok. Selain itu, mangga mendapat permintaan yang tinggi di pasaran
dan merupakan makanan pencuci mulut yang sangat popular di kalangan
rakyat
urn:schemas- microsoft- com:office: smarttags" /> Malaysia .
Mangga atau nama saintifiknya Mangifea indica L. dari keluarga
Anacardiaceae dipercayai berasal dari kawasan Indo-Burma dan mungkin
juga dari Asia Tenggara. Di Malaysia, kawasan utama ditanam ialah Perak,
Perlis dan Kedah. Bagaimanapun terdapat tanaman secara kecil-kecilan di
negeri-negeri lain.
Buah mangga terdapat dalam pelbagai saiz
dan bentuk mengikut klon. Kulitnya berwarna hijau ke kuning atau merah
ketika masak manakala isinya berwarna kuning pucat hingga ke oren.
Setiap buah mengandungi biji yang dilitupi endokap bersabut keras.
Kebanyakan jenis mangga di Asia Tenggara terdiri dari poliembryinik
iaitu mengeluarkan beberapa biji dari satu buah.
Pokok mangga
sederhana besar mencapai ketinggian sehingga 10 - 40 meter. Dahannya
tumbuh secara bebas dan membentuk kanopi yang menyeluruh. Berdaun lebat
berwarna merah ke coklat hingga ke hijau terang bergantung pada klon.
Mangga mengeluarkan dua jenis bunga iaitu bunga hermoprodite dan bunga
jantan di hujung tangkai-tangkai yang dewasa. Bunga hermoprodite
biasanya mengandungi 1 - 40 % dari jumlah (200-10,000) bunga pda setiap
tangkai.
Walaupun bentuk, ukuran, warna dan rasa buah mangga
adalah beragam, dari segi gizi, semuanya hampir tidak jauh berbeza.
Mangga ranum segar mengandungi air sekitar 82 peratus, vitamin C 41 mg
dan kalori 73 kal per 100 gram. Manakala, pada setiap 100 gram mangga
muda yang masih belum matang, terkandung air lebih kurang 84 peratus,
vitamin C 65 mg dan 65 kal. Tenaga dalam mangga muda lebih rendah kerana
lebih banyak mengandungi zat pati yang akan berubah menjadi gula dalam
proses pematangan.
Sebahagian besar tenaga mangga berasal dari
karbohidrat berupa gula yang membuatnya terasa manis. Kandungan gula ini
didominasi oleh golongan sukrosa. Mangga mempunyai lebih kurang 7 - 12
peratus kandungan gula tetapi ada juga jenis mangga gulanya yang
mencapai hingga 16 - 18 peratus.
Mangga juga merupakan sumber
beta-karotin, kalsium dan vitamin C. Beta-karotin adalah zat di dalam
tubuh yang akan diubah menjadi vitamin A (zat gizi yang penting untuk
fungsi retina). Beta-karotin (dan vitamin C) juga tergolong dalam
anti-oksida, senyawa yang dapat memberikan perlindungan terhadap kanser
kerana dapat meneutralkan radikal bebas. Radikal bebas adalah
molekul-molekul tak stabil yang dihasilkan oleh pelbagai proses kimia
normal tubuh, radiasi matahari atau kosmis, asap rokok dan
pengaruh-pengaruh persekitaran lain.
Zat-zat gizi anti-oksida,
vitamin C memiliki fungsi menjaga dan memacu kesihatan pembuluh-pembuluh
darah, kesihatan gigi dan gusi. Ia membantu penyerapan zat besi dan
dapat menggelakkan produksi natrosamin iaitu satu
zat pemicu kanser.
Mangga bukanlah jenis pokok yang sukar untuk ditanam. Kebiasaannya ia
ditanam secara pembiakan tampang, tut atau kaedah klip ( ' cleft method '
) supaya pokok yang ditanam akan menyerupai pokok asal dan mengeluarkan
hasil dengan cepat. Penanaman anak benih harus dilakukan berhati-hati
agar tidak mencederakan sistem akarnya. Mangga sesuai ditanam dalam
cuaca kering yang agak panjang (di antara 2 - 4 bulan) dan ketika suhu
berada sekitar 24 - 30 darjah C.
Bagi mendapatkan buah yang
berkualiti dan mengurangkan penggunaan bahan kimia, semasa buah sebesar
ibu jari, bungkuskan dengan kertas-kertas suratkhabar lama seperti
prosedur yang biasa dilakukan. Pegurusan air sangat penting ketika musim
kemarau pada tahun-tahun pertama pertumbuhan ( ' juvenile phase ' ) dan
semasa pembesaran buah. Hujan diperlukan ketika berbunga dan
pembentukan buah. Bagaimanapun, pokok tidak digalakkan diairkan semasa
berbunga dan semasa buah sudah matang
( ' ripening stages ' ).
Mangga mengambil masa 13 - 16 minggu untuk matang dari masa pembentukan
buah bergantung pada klon. Mangga yang telah dipetik boleh disimpan
selama 4 hingga 9 minggu pada suhu 9 - 10 darjah C, manakala buah yang
masak boleh disimpan 4 hingga 7 hari dalam suhu 18 - 21 darjah C.
Barah
lTiga helai daun sirih bertemu urat dihancurkan lumat berserta kapur
sirih sebesar ibu jari kaki dan sesudu makan madu lebah untuk menjadi
pepesan. Sapukan tiga kali sehari dibahagian yang sakit.
lAmbil
kapur secukupnya, daun sirih secukupnya, madu secukupnya. campur semua
hingga sampai lumat, sesudah lumat oleskan pada yang sakit sehari 3
kali, InsyaAllah.
lTeh meningkatkan aktiviti antioksidan di dalam
darah, membantu mengelakkan sakit jantung dan kanser. Di negara Jepun
dan China, mereka mempercayai bahawa meminum teh bersama hidangan dapat
mengurangkan risiko penyakit kanser. Teh juga berupaya menyerang
bakteria yang boleh menyebabkan penyakit gusi selain memperkuatkannya.
Teh juga mempergiatkan enzim sistem "detoxification" di dalam limpa,
membantu menyingkirkan bahan-bahan kimia yang tidak dikehendaki oleh
tubuh serta membantu melindungi arteri. Ia juga berupaya untuk
menghalang darah beku dan juga mengurangkan risiko serangan stroke.
No comments:
Post a Comment